Sindrom suhega očesa

Naše oko tvori solze v solzni žlezi. Sestavljene so iz mešanice vode, lipidov, beljakovin, elektrolitov, raznih zaščitnih snovi proti mikrobom in rastnih faktorjev. Ko prispejo na očesno površino, oblikujejo solzni film iz treh slojev (maščobni, vodni in sluzni-mucinski).  Lipidni sloj preprečuje izhlapevanje vodnega sloja, vodni sloj čisti očesno površino in odplavlja tujke, mucilni sloj pa razporedi solze enakomerno po površini očesa.  Solzni film služi za zaščito očesne površine.  Če solzni film zaradi kateregakoli razloga prehitro razpade, ostane površina nezaščitena. Do težav pride zaradi sprememb v slojih solznega filma. Nastanejo težave s takoimenovanim suhim očesom. Najpogostejši znak suhega očesa je povečano solzenje, obrambni mehanizem očesa namreč želi s tem povečanim solzenjem zaščititi suhi del površine očesa.

Najpogostejše zdravljenje je uporaba umetnih solz, s katerimi nadomestimo  pomanjkanje naravnih vlažilnih solz. Umetne solze so lahko v različnih oblikah, bodisi v tekoči obliki ali pa v obliki gela ali pa olja. Za uporabo čez dan priporočamo kapljice v obliki gela, ki učinkujejo dalj čas.  Umetne solze lahko uporabljamo večkrat na dan.

Vismed GEL, proizvajalca TRB MEDICA, vsebuje natrijev  hialuronat, ki je  naravni polimer in je prisoten tudi v strukturah očesa. Posebne fizikalne značilnosti natrijevega hialuronata dajejo raztopini VISMED GEL viskoelastične in hidrofilne lastnosti. VISMED GEL ustvari obstojen zaščitni sloj na površini očesa, ki se odstranjuje le postopoma z mežikanjem. VISMED GEL tako združuje dolgotrajen učinek in maksimalno udobje. Zaradi posebne sestave VISMED GEL uporabniki dobro prenašajo. VISMED GEL ne vsebuje konzervansov. 

Thealoz Duo Gel , proizvajalca Thea, lahko uporabljamo, kadar v očeh občutimo neugodje, zbadanje in draženje. Te simptome lahko povzročijo zunanji dejavniki kot so veter, dim, onesnaženost, prah, sončno ali hladno vreme, suh zrak, klima, potovanje z letalom ali daljše delo pred računalniškim zaslonom. Theloz duo gel kapljice so brez konzervansov kar pomaga pri zagotavljanju dobre prenosljivosti na očesu. Kapljice lahko uporabljajo tudi uporabniki katerihkoli tipov kontaktnih leč saj omogočajo takojšen občutek udobja skozi celoten dan. Thealoz Duo Gel je sterilna, hipotonična in pH nevtralna vodna raztopina za oko brez konzervansov. Glavna sestavina je trehaloza, disaharid prisoten v številnih rastlinah in živalih, in natrijev hialuronat, polisaharid, ki je naravno prisoten v očesu. Trehaloza ščiti in vlaži oko ter deluje kot antioksidant. Zato je bistvena v procesu anhidobioze določenih majhnih organizmov (anhidrobioza je stanje upočasnjene presnove, ki omogoča, da majhni organizmi preživijo izsušitev). Trehaloza tudi ščiti in stabilizira celične membrane, tako da prepreči spreminjanje beljakovin in razpad maščob. Edistvena kombinacija trehaloze in natrijevega hialuronata dolgotrajno ščiti, vlaži in neguje površino očesa.

Recugel je viskozna raztopina z dekspantenolom, ki izboljša vlaženje površine očesnega zrkla in ščiti zdrave oči.